La Garrotxa

Enfocats en la sostenibilitat

La Garrotxa destaca pel seu paisatge boscós i la seva riquesa cultural. La major part del territori forma part de la Xarxa Natura 2000, que procura protegir els espais naturals més singulars. Les Planes es troba situada a una de les portes d’entrada del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

A la Garrotxa hi trobareu una gran diversitat de flora i fauna, gastronomia, història, rutes naturals i culturals, activitats esportives, museus, i festes i tradicions.

El municipi forma part de Turisme Garrotxa, una associació privada sense afany de lucre que aglutina el sector turístic privat i públic de la Garrotxa, des de la qual s’impulsa un model de desenvolupament turístic basat en la Carta Europea de Turisme Sostenible, amb la qual l’Ajuntament de les Planes s’hi ha compromès.

La comarca des d’un globus.

Joanetes amb Santa Magdalena de fons. Novembre de 2016.

LA VALL D’EN BAS, un poble amb molts pobles

La Vall d’en Bas és un municipi conformat per petits nuclis, tots ells amb encant especial, albirats pel Puigsacalm. A la seva capçalera, Sant Esteve d’en Bas, s’hi troba una església romànica i un pont. Als Hostalets, si mirem sobre la cinglera de Falgars, hi veurem l’ermita de Sant Miquel. Als afores de Sant Privat hi brolla l’espectacular salt del Sallent, un salt d’aigua de 35 metres de caient. Nasqué a Sant Privat d’en Bas el 1426 Francesc de Verntallat, un dels líders de la revolta remença camperola, tot i que provenia de la petita noblesa.


SANT FELIU DE PALLEROLS, els veïns Pescallunes

Vistes de Sant Feliu des del Castell d’Hostoles. Foto: Ajuntament Sant Feliu de Pallerols.

El municipi forma part del Parc Natural de la Garrotxa, i els castells d’Hostoles, de Puig-alder i de Colltort poden ser una excusa per a les rutes dels excursionistes. Es recomana visitar tot el nucli antic, en especial l’església, la capella del Roser, l’església de Sant Miquel de Pineda, la capella de Sant Sebastià i de Santa Cecília. Des de l’Ajuntament proposen diverses rutes i circuits que es poden consultar a l’oficina de turisme ubicada a l’antiga estació de tren.


OLOT, la ciutat dels volcans

La capital de la comarca destaca per la seva emprenedoria cultural i econòmica. Va acollir l’escola d’Olot, amb una interessant col·lecció de pintures i escultures al Museu de l’Hospici i dels Sants, i compta amb edificis d’interès arquitectònic com el claustre renaixentista del Carme, diversos edificis modernistes, o l’eixampla Malagrida. L’oferta cultural de la ciutat gaudeix d’una bona combinació entre tradició i avantguardisme. La ciutat es troba emmarcada per quatre volcans: el Montsacopa i Montolivet, que es poden visitar, i també el Bisaroques i la Garrinada. Des del punt de vista natural, cal destacar també el jardí botànic del Parc Nou i el parc de la Moixina.

Edifici modernista d’Olot

Parc de la Pedra Tosca de les Preses.

LES PRESES, original i contemporani

El parc de la Pedra Tosca de Les Preses és un espai amb un gran valor ecològic, estructurat amb una arquitectura que combina les construccions tradicionals amb la modernitat de manera equilibrada, fet que li ha portat a guanyar guardons com el Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. El municipi compta amb ermites precioses com la de Sant Martí i Sant Miquel del Corb. Durant l’estiu, la població acull una important manifestació de danses tradicionals d’arreu del món, el Festival Ésdansa. Aquest es complementa amb el festival de dansa contemporània Sismògraf que, durant el mes d’abril, ocupa diversos punts de l’espai públic de la garrotxa, sobretot a Olot.


SANTA PAU, paisatge medieval

Plaça Major de Santa Pau. La Garrotxa, abril de 2019. Foto: Oscar Rodbag

Aquest poble medieval immers al bell mig del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa gaudeix d’indrets amb especial interès natural com els volcans de Santa Margarida i del Croscat, o la Fageda d’en Jordà, un bonic paisatge en transformació constant. La fisonomia del poble és marcadament medieval, amb un castell, carrers estrets, la plaça porxada i sòbries esglésies d’origen romànic.


BESALÚ, El passat jueu

Juntament amb el de Girona, Besalú és l’única població de la península que disposa d’una sala de banys rituals jueus o miqvé. El call jueu de Besalú data del segle IX al XV, i encara es poden percebre els vestigis d’antics amb diversos símbols. En tot el municipi s’hi pot apreciar la bellesa i sobrietat de l’arquitectura medieval.

El Pont Vell de Besalú.