Aigua

Aparcaments

Gorg de la Plana

40 min
2.74 km
Fàcil

A poca distància del nucli i davant del cementiri hi ha aquestes gorgues que requereixen el silenci dels visitants per poder escoltar totes les textures i sons de les seves aigües. La ruta traçada per Itinnerània es recomana aparcar el cotxe a la Sala Polivalent i seguir el bici carril, de manera que en el camí es podrà contemplar la Gorga de Can Poeti i els boscos del Llover.

Saltant de Santa Margarida

30 minuts
1,84 km
Fàcil

L’espectacularitat d’aquesta gorga rau en els més de 10 metres de caient de la seva cascada. La caminada a través de la Via verda del carril bici passa, a més, per emblemàtics edificis modernistes com Can Garay o la Torre dels Til·lers, aquesta darrera unida al passat tèxtil del segle XX amb les colònies industrials de la Dusol i la Magem.

Gorg Molí dels Murris

40 min
2.76 km
Fàcil

Una de les gorgues més conegudes de les Planes, d’aigües fredes i plantes petrificades en els seus saltants per l’elevada quantitat de carbonat càlcic a l’aigua. El paisatge del riu crea aquestes gours o precipitacions esglaonades, com safaretjos. Per poder seguir la ruta d’Itinerànnia es recomana aparcar el cotxe a la Sala Polivalent i seguir el bici carril, de manera que en el camí es podrà contemplar la Gorga de Can Poeti i els boscos del Llover.

Aquesta gorga pertany al nucli de Cogolls, on s’hi troba l’església de Sant Cristòfol, la més antiga de la Vall d’Hostoles, datada l’any 986.

Gorg de Can Poeti

15 minuts
400 metres
Molt fàcil

La Ruta més curta i propera al nucli, molt a prop de la Sala Polivalent, havent passat l’antiga estació de tren, a peu de la Via Verda del Carrilet. Una gorga bonica les aigües de la qual havien servit en temps passats per a alimentar un molí.
Molt a prop de Can Poeti trobem Can Garay, un mas modernista que funciona com a hostalatge, restaurant i bar.

Fauna i Flora

El riu Brugent i el seu entorn es troben força nets de contaminants i en general tenen un bon estat de conservació. Al voltant del riu, s’hi manté un bosc de ribera ben conservat que preserva les característiques naturals amb vernedes, salzes, freixes, oms, i altres arbres de ribera. Aquest fet propicia que molts indrets de les Planes siguin un hàbitat essencial per a la fauna, ja sigui per a la seva reproducció, alimentació o refugi. A més, aquests punts d’aigua atrauen nombrosos animals que hi van a beure, com per exemple, molts ocells autòctons i migratoris.

L’extrem oriental del municipi, per sota les Encies, trobem l’alzinar mediterrani típic, mentre a la zona obaga de la Serra del Far hi trobem rouredes de roure martinenc. Per damunt de les rouredes hi trobem franges de pastures, i la part més alta de la serra és coberta de fagedes. Al sotabosc hi ha una ufanosa vegetació herbàcia amb falgueres, violes, maduixeres, veròniques, marxívols, i arbustos com el boix, el grèvol, la romaguera, el bruc, entre d’altres. Els bolets van vinculats a la vegetació del seu entorn, i a la tardor hi podem trobar escarlets, rossinyols, peus de rata, ous de reig, fredolics, entre d’altres.

La fauna correspon a l’habitual de la zona, amb musaranyes, eriçons, talps, ratolins, senglars, guilles, teixons, fagines, genetes, mosteles, llebres. Podem veure una gran varietat d’ocells com perdius, tudó, merla, aligot, falcó, corb, mellerengues, rossinyols, pica-soques, pardals, gaigs, pit-roigs, garses, cucuts, i de nit, el mussol i el gamarús. Pel que fa a rèptils i anfibis, esmentar el gripau, la salamandra, la granota, la serp d’aigua i l’escurçó.

Per conèixer algunes de les plantes i animals que acullen les gorgues del Brugent, entre elles espècies protegides, us recomanem visitar la web espaiprotegitdelbrugent.cat.