Camí dels Remences

Moderat

La Vall d’Hostoles i la seva rodalia va ser l’escenari de l’aixecament dels remences en el1448: els pagesos que en el s.XV van aconseguir abolir els mals usos dels senyors feudals, tenint com a principals líders Francesc de Verntallat, nascut a la Vall d’en Bas, i Pere Joan Sala, de la Vall de Llémena. Les negociacions entre els senyors feudals i els pagesos es realitzaren al monestir de Santa Maria d’Amer, del qual se’n desencadenarà la Sentència de Guadalupe, en la qual per primera vegada la pagesia en surt victoriosa.

El mural realitzat per Roc Blackblock que fa referència a aquest moment històric, s’ubica a la cruïlla dels escenaris remences, entre Amer, la Vall de Llémena i la Vall d’Hostoles. Els detalls d’aquest moment històric els podeu llegir a través del codi QR que hi ha al mural o el següent enllaç de mursdebitàcola.

El castell d’Hostoles que albira el terme municipal de les Planes, va ser puntualment el quarter general de la revolta, i per tant, un dels principals focus d’aquesta guerra, en la qual hi van participar els pagesos d’aquestes terres.

Tot seguit, podeu apreciar imatges renderitzades del Castell d’Hostoles segons estudis històrics.

Wikiloc
Ruta Castell d'Hostoles