Ermites i esglésies

Les Planes d’Hostoles compta amb diverses ermites i esglésies, algunes en nuclis i d’altres dispersades per la muntanya, les més antigues, d’origen romànic. A les Planes d’Hostoles, molt a prop del nucli hi ha l’ermita de l’Àngel, i més allunyat, a les faldes del cingle trobem Sant Pere Sacosta (datada del 1207). Aquesta ermita acull el pessebre cada Nadal. L’església de la població, una de les més grans de la comarca, va ser construïda durant el franquisme després que l’antiga hagués estat dinamitada per les forces republicanes. L’església del municipi compta amb obres de destacable patrimoni artístic modernista com la talla de fusta de Sant Cristòfol o els 27 vitralls realitzats per l’obrador Rigalt Granell i Cia, als quals se’ls adjudica la cúpula del Palau de la Música Catalana.

A Cogolls, de camí hi trobem l’ermita de Sant Pelegrí, i tocant el terme municipal de Sant Feliu de Pallerols, la capella del Salvador. El petit nucli de Cogolls envolta l’església de Sant Cristòfol, la més antiga del municipi datada del 986. Per octubre se celebra les festes de Cogolls amb l’aplec de Sant Grau, qui des de temps remots era benerat per tenir cura del bestiar.

El nucli de les Encies també compta amb la seva església de Santa Maria (datada de l’any 1155), destinada a una verge trobada, celebrant l’aplec a principis del mes de setembre.

En aquesta pàgina hi trobareu les rutes per anar a visitar-les, i algunes llegendes que les acompanyen.

Fotos: @enia_photography i Ajuntament de les Planes d'Hostoles