Ruta d’art urbà

L’expressió artística ens apropa a la reflexió i a les emocions. A principis del 2020, poc abans del confinament, tres joves artistes emergents van pintar murals al municipi que ara semblen ser premonitoris: L’Elisa Capdevila va recuperar una fotografia d’un segle abans de cosidores del poble i posteriorment algunes dones van posar-se a fer mascaretes de forma voluntària i desinteressada, l’Slim Safont il·lustra amb gran destresa dues generacions que es comuniquen a través del mòbil, i Jofre Oliveras ens presenta un niu dins una gàbia i un pardal que hi retorna. Cadascun d’aquests murals es troben en un punt del nucli de la població: el primer a la carretera a la banda oest de l’entrada del poble, el segon al parc infantil del centre de la vila, i el tercer al carrer Tarragona.

En el 2021, Roc Blackblock ha realitzat un mural al frontal de la Sala Polivalent que escenifica les revoltes camperoles dels remences (s.XV), les quals es van desenvolupar en aquests territoris. L’explicació d’aquest moment històric, queda recollit a la web Murs de bitàcola. El mural disposa d’un codi QR per accedir a aquesta informació. En el mes de septembre un jove artista de la població, Joel Amat Güell, va realitzar un mural del seu besavi matern cisteller, Miquel Bosch Puigdemont, com a reivindicació dels oficis antics que estan desapareixent.

En el 2022, l’artista local Nil Perujo va fer el mural “Perdut en el record” al barri del Jonquer, una reflexió sobre la memòria i el pas del temps. Molt a prop a la carretera, el grup ARK amb Joel Amat va realitzar un mural sobre la llibertat d’expressió que representa a Pablo Hasél empresonat. Al costat de l’església, Alba Azaola va dissenyar un mural amb el lema “Juntes, diverses, transformadores” proposat pel col·lectiu feminista Les Guilles. A la plaça petita del Jonquer, Lily Brick va pintar una mare, pagesa, llauradora en honor al patró del barri (Sant Isidre) i també va incorporar la figura de la marieta, símbol d’aquest barri. Dins el pati de l’escola, Erb Mon va realitzar un mural abstracte amb la participació de l’alumnat de cicle superior. 

Al barri del Jonquer, Joel Amat també va fer un mural a l’entrada de la Llar d’infants “El Melic”, i l’artista afincada al barri Mònica Conde, l’infant que és el símbol de la llar. L’escola municipal Sant Cristòfol i el Casal Cívic la Cooperativa compta també amb altres murals realitzats per artistes locals, com Erna Toepfer, Imma Mudarra o Mònica Conde, però en el seu interior.

S’està treballant per enriquir la ruta d’art a través d’obres d’artistes locals i forans a l’espai públic, i també oferint cada vegada més espectacles diversos a l’aire lliure. En aquest sentit les Planes compta amb el grup de joves ARK (Accions Rurals per la Kultura) que han emprès algunes propostes com el mural del carrer de la Font, entre d’altres intervencions als carrers i places.